A házhozszállítás áfakulcsával kapcsolatos fontos tudnivalók 2020. november 14-től

2020.11.14-től a veszélyhelyzet fennállásáig, de legkésőbb 2021.02.08-ig a vendéglátó üzletek által elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel és ital áfakulcsa 5 %. Ez az adómérték akkor alkalmazható, ha 2020.11.11-én már fennálltak az étkezőhelyi vendéglátás tevékenység (TESZOR 56.10-ből étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom) feltételei az adott helyen, illetve annak hiányában fennállnának.

Ez gyakorlatban az alábbiakat jelenti:

– Aki eddig a helyben fogyasztott ételt, italt 5 %-os áfával értékesítette, az most kiszállítás esetén is ezt alkalmazhatja.

– Aki eddig nem alkalmazhatta az 5 %-os áfát, mert nem lehetett helyben fogyasztani, az kiszállítás esetén akkor alkalmazhatja a 5 %-os áfát, ha az étkezőhelyi vendéglátás feltételei meg vannak nála (vagyis akár be is ülhetnének a vendégek, ha az most épp nem lenne tilos). Nem tekintendő étkezőhelyi vendéglátásnak az ételek és italok olyan értékesítése, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás (pl. felszolgálás). Valószínűleg nincs, vagy nem sok olyan hely van, ahol az étkezőhelyi vendéglátás feltételei adottak, ám eddig mégsem szolgáltak ki helyben vendégeket. Rájuk – vagyis azokra, akik eddig is csak elvitelre készítettek ételeket – nem vonatkozik az 5 %-os áfakulcs alkalmazhatósága.

– Ki kell hangsúlyozzuk, hogy csak az étel és az ital áfája 5%-os, a kiszállításé maradt 27%, ezért a számlát meg kell bontani. Az óvatosság elve alapján célszerű figyelembe venni az Áfatv. 70. §-át, mely szerint „Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak … a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen: … csomagolással, fuvarozással … összefüggő díjak és költségek”. Aki úgy érzi, hogy nem egyértelmű számára, saját vállalkozására mi vonatkozik pontosan, célszerű könyvelője tanácsát kérni.  

– Ne felejtsük el azt sem, hogy csak a helyben készített italra és ételre vonatkozik az 5 %-os áfakulcs!