A NAV 2019-ben is ellenőrzi a vállalkozásokat!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019. február 27-én közétette az idei ellenőrzési irányelveket. Elsődleges célja 2019-ben a költségvetési bevételek védelme, a nemzetgazdaság versenyképességének támogatása érdekében a rejtett gazdaság és az adóelkerülések visszaszorítása, valamint az önkéntes jogkövetésre ösztönzés.

A kiemelt célokról, irányelvekről röviden összefoglalható, hogy az együttműködő, jogkövető magatartást tanúsító adózókat, ahogy eddig is, segíti, szankciók helyett támogatást nyújt a hibák javítására. Fontos cél az adó jogszabályokat szándékosan és súlyosan megsértő adózókkal szembeni határozott fellépés, az adókijátszás gyors és hatékony feltárása, az adóelkerüléssel a költségvetés kárára elvont összegek biztosítása és a jogszerű vámösszegek beszedése.
Célzott, ágazati elemzésekre épülő kiválasztás alapján kerül sor a vizsgálatok elrendelésére. Kiemelt feladat 2019-ben, a 2018. július 1-jén bevezetett Online Számla rendszer adatszolgáltatási kötelezettségének ellenőrzése. Ezen belül a hibátlan adatszolgáltatások érdekében az adózók támogatása, a beérkezett adatok felhasználása a NAV ellenőrzéseihez.
A valós idejű, online pénztárgépeken, Online Számla rendszeren, kezelőszemélyzet nélküli automatákon, illetve Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszeren (EKÁER) keresztül érkező adatok kockázatelemzésével és a gazdasági események után rövid időn belüli ellenőrzésekkel ösztönözhető az adózók jogkövető magatartása.
Az adózók együttműködésének hiánya miatt eredménytelenül zárult, 2017-ben és 2018-ban támogató eljárás alá vont adózói körben adóellenőrzéseket kell végezni.
A NAV vámellenőrzési feladatai elsősorban a pénzügyileg kockázatos vámeljárásokra, és a gazdálkodók vámellenőrzésére terjednek ki.