Aki nem kifogást keres, hanem cselekszik – Interjú az Élet & Stílus magazinban Szommer Tímeával

Könyvelőirodánk vezetőjével, Szommer Tímeával beszélgetett az Élet & Stílus magazin újságírója, Molnár Judit:

Szommer Tímea több sikeres könyvelőirodát is működtet az ország különböző pontjain. Kimagasló eredményeit és folyamatos fejlődését vállalkozóként maximalizmusának és nyitottságának köszönheti, hisz Tímea nemcsak könyvelő, hanem sokszor pszichológus, tanácsadó és barát is egyben.

Timi kisgyermek korát Nagykanizsán töltötte vezető beosztásban dolgozó szülők gyermekeként, s már ekkor magához ragadta az irányítást: szeretett szervezni, intézkedni, még őrsvezető is volt. Amikor általános iskola után a továbbtanulás került szóba, nagyon praktikusan arra gondolt, hogy valami szakma is kellene, ezért választotta a helyi közgazdasági szakközépiskolát. Rögtön az iskola után első munkahelye a helyi OTP volt, ahol elsősorban a banki könyvelés volt a feladata. 1995-ben megszületett a lánya, s immár anyaként a saját fejlődésének útján tovább haladva munka mellett végezte el a zalaegerszegi BGF-et (gazdasági főiskolát), ahol kiváló eredménnyel diplomázott. Ekkor már munkahelyet váltva a helyi FORD Kereskedésben dolgozott, bevallása szerint az itt megszerzett tudás fontos alapja volt későbbi vállalkozásának. Itt tanulta meg az összes olyan dolgot, ami egy gazdasági szakembernek fontos: hivatalosan pénzügyi vezetőként dolgozott, de inkább amolyan ügyvezető-helyettes volt, a vállalkozás összes területét meg kellett ismernie a HR-től a számlázásig. Közel 10 évet dolgozott itt, nagyon szerette ezt a munkát, de szinte úgy dolgozott alkalmazottként, mintha a sajátja lenne, 2006-ban felmerült, hogy a maga lábára álljon. Először egyéni vállalkozóként indult el saját könyvelőirodájával, majd 2010-ben szintet lépett: kft-t alapított. Épp a gazdasági világválság kellős közepét írtuk, s ha ez magában még nem lett volna amúgy is nagy kihívás, a magánéletében is történt egy törés: útjaik elváltak lánya édesapjától. Mivel azonban Tímeát nem abból a fából faragták, akit a nehézségek eltántorítanak, ezért végig gondolta, hogy ebben a helyzetben honnan tudna új ügyfeleket szerezni. Ekkor csatlakozott az induló győri BNI csoporthoz (ajánlás alapon működő kapcsolatépítő szervezet), s Nagykanizsán kívül egy másik városban: Győrben is elkezdett felépíteni egy prosperáló ügyfélkört. Kitartását és elkötelezettségét siker koronázta, viszonylag gyorsan összejött annyi ügyfél a győri régióban, amire már érdemes volt egy irodát itt is létrehozni. A folyamatos innováció lebeg mindig a szeme előtt, s hogy miben tudná magát megkülönböztetni a többi könyvelőirodától, így a marketing eszközökre és az infrastruktúra fejlesztésre mindig áldoz.

Timi heti beosztása a mai napig megfeszített tempót diktál: minden hét elején személyesen intézi a nagykanizsai iroda ügyeit, majd egy napot Győrben tölt az ügyfelekkel és kollegákkal, a hét hátralevő részét pedig Budapesten tölti, mert itt szeretné felépíteni az álomirodáját.

 

„Az élethosszig tartó tanulásban hiszek, és abban, hogy egy szakember folyamatosan fejlessze magát.” Kilépve a komfortzónájából ma már előad több rendezvényen, workshopon, s igyekszik a vállalkozók fejében elültetni, miért fontos a pénzügyi tudatosság, s hogy még mielőtt céget alapítanak, először egy jó könyvelőt találjanak. Viszonylag kevés szabadidejében sok motivációs, fejlesztő könyvet olvas, és nagyon szereti a színházat, a tartalmas szórakozást.

„A szorgalom, a lelkesedés, a mindig pozitív hozzáállás és a humor vitt előre engem”, – mondja, s mindezt jól mutatja, hogy irodái és vállalkozása a COVID alatt is fejlődni tudtak: egyetlen ügyféltől sem kellett megválni, hisz a legnehezebb helyzetben is folyamatosan törődött velük.

 

Tímea hitvallása, hogy tanácsaival, mentori hozzáállásával, precizitásával kiemeli ügyfeleit azok versenytársai közül, ő maga pedig ezáltal lesz nem csupán egy könyvelő, hanem annál sokkal-sokkal több: a legfőbb bizalmi embere a vele dolgozó cégvezetőknek.