Cafeteria rendszer változásai 2019-ben

„Nem az ügyfeleid az elsők. A kollégáid az elsők. Ha gondoskodsz kollégáidról, ők gondoskodni fognak ügyfeleidről!” Sir Richard Branson, a Virgin Cégcsoport tulajdonosának cégfilozófiája sosem volt még ennyire időszerű, hiszen a munkaerő megtartása évek óta egyre fontosabb feladata a vállalkozásoknak.

Cikkünkkel szeretnénk felhívni a cégvezetők figyelmét arra, hogy kiemelten fontos a bér és a béren kívüli juttatások rendszerének felülvizsgálata és tudatos megtervezése a vállalkozás sikerességéhez.

Magyarországon mind a KKV-k, mind a nagyvállalatok egyre nehezebben tudják motiválni és megtartani dolgozóikat – bizonyos szakmákban a lassan nyugat-európai bérek szintjét ígérő juttatások sem tűnnek elegendőnek.

A PriceWaterhouse Coopers 2013 óta méri fel a munkaerőpiacon tapasztalható trendeket, és a munkaerőhiány folyamatosan a legkomolyabban adresszált probléma.

A 2016 óta futó munkáltatói márkafelmérésükben már közel 13 000 16-26 év közötti diákot és fiatal pályakezdőt kérdeztek meg arról, hogy melyek a legfontosabb tényezők számukra a munkahely választásban: rugalmas munkavégzés, a kollégák személye és az alapfizetés szerepeltek a dobogón. „Ők a jövő munkavállalói, az ő preferenciáik megismerése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a szervezetek reagálni tudjanak a ma már szinte minden iparágat érintő munkaerő-hiányra, mely a vállalatvezetők 92%-a szerint a növekedés legnagyobb gátja” – nyilatkozta Bencze Róbert, a PWC HR-tanácsadási üzletág igazgatója.

A Világgazdaság 113 magyar vállalat bevonásával végzett kutatást, melynek eredményeiből kiderül, hogy az elmúlt 2 évben az öt leggyakoribb felmondási ok között második helyen szerepel a fizetés és a vonzóbb juttatások, alig lemaradva a „nem tartották be, amit ígértek” mögött.

A Cafeteria rendszer, mint minden évben, 2018-ban is felülvizsgálaton esett át. Ennek következtében jelentős változásokra számíthatnak a munkaadók és a munkavállalók 2019-ben, melynek hatása lesz a munkaerő megtartására is. A dolgozó alapbérét terhelő járulékok mértéke miatt a béren kívüli juttatásoknak sok éve fontos szerepe van a javadalmazásban – így lesz ez 2019-ben is.

A Cafeteria várható változásait az alábbi táblázatban foglaltuk össze

Cafeteria elem Várható közteher 2019-ben
Munkahelyi étkeztetés jövedelemként adózna
Erzsébet-utalvány jövedelemként adózna
Helyi bérlet jövedelemként adózna
Iskolakezdési támogatás jövedelemként adózna
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás jövedelemként adózna
Egészségpénztár, önsegélyező pénztár hozzájárulás jövedelemként adózna
Pénzösszeg juttatás jövedelemként adózna
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla Évente 150.000 Ft-ig 34,5% (ha a szocho 17,5 százalékra csökkan, akkor 32,5%)
Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla Évente 225.000 Ft-ig 34,5% (ha a szocho 17,5 százalékra csökkan, akkor 32,5%)
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla Évente 75.000 Ft-ig 34,5 % (ha a szocho 17,5 százalékra csökkan, akkor 32,5%)
Sportrendezvényre szóló belépő jövedelemként adózna
Kulturális belépő jövedelemként adózna
Óvoda, bölcsőde A költségek mértékéig adómentes
Mobilitás célú lakhatási támogatás jövedelemként adózna
Lakáscélú támogatás jövedelemként adózna
Diákhitel támogatás jövedelemként adózna
Kockázati biztosítás jövedelemként adózna
Ajándékutalvány Csekély értékig (évente 1X a minimálbér 10%) 40,71% (ha a szocho 17,5 százalékra csökken, akkor 38,35%) – Felette jövedelemként adózna

A jövő évi szabályok ismeretében most a cégvezetőkre háruló feladat kettős. Egyrészt az év utolsó hónapjaiban célszerű a 2018-as kedvező juttatásokat igénybe venni, másrészt kiemelt figyelmet szükséges fordítani a 2019-es bérezési rendszer megtervezésére.

Adótanácsadási és adótervezői szolgáltatásaink keretében vizsgálja felül jelenlegi juttatási rendszerét, és szakképzett, tapasztalt adószakértőink kidolgozzák vállalkozása és munkavállalói számára a legjobb juttatási lehetőségeket!