Cafeteria rendszer változásai 2019-ben

„Nem az ügyfeleid az elsők. A kollégáid az elsők. Ha gondoskodsz kollégáidról, ők gondoskodni fognak ügyfeleidről!” Sir Richard Branson, a Virgin Cégcsoport tulajdonosának cégfilozófiája sosem volt még ennyire időszerű, hiszen a munkaerő megtartása évek óta egyre fontosabb feladata a vállalkozásoknak.

Cikkünkkel szeretnénk felhívni a cégvezetők figyelmét arra, hogy kiemelten fontos a bér és a béren kívüli juttatások rendszerének felülvizsgálata és tudatos megtervezése a vállalkozás sikerességéhez.

Magyarországon mind a KKV-k, mind a nagyvállalatok egyre nehezebben tudják motiválni és megtartani dolgozóikat – bizonyos szakmákban a lassan nyugat-európai bérek szintjét ígérő juttatások sem tűnnek elegendőnek.

A PriceWaterhouse Coopers 2013 óta méri fel a munkaerőpiacon tapasztalható trendeket, és a munkaerőhiány folyamatosan a legkomolyabban adresszált probléma.

A 2016 óta futó munkáltatói márkafelmérésükben már közel 13 000 16-26 év közötti diákot és fiatal pályakezdőt kérdeztek meg arról, hogy melyek a legfontosabb tényezők számukra a munkahely választásban: rugalmas munkavégzés, a kollégák személye és az alapfizetés szerepeltek a dobogón. „Ők a jövő munkavállalói, az ő preferenciáik megismerése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a szervezetek reagálni tudjanak a ma már szinte minden iparágat érintő munkaerő-hiányra, mely a vállalatvezetők 92%-a szerint a növekedés legnagyobb gátja” – nyilatkozta Bencze Róbert, a PWC HR-tanácsadási üzletág igazgatója.

A Világgazdaság 113 magyar vállalat bevonásával végzett kutatást, melynek eredményeiből kiderül, hogy az elmúlt 2 évben az öt leggyakoribb felmondási ok között második helyen szerepel a fizetés és a vonzóbb juttatások, alig lemaradva a „nem tartották be, amit ígértek” mögött.

A Cafeteria rendszer, mint minden évben, 2018-ban is felülvizsgálaton esett át. Ennek következtében jelentős változásokra számíthatnak a munkaadók és a munkavállalók 2019-ben, melynek hatása lesz a munkaerő megtartására is. A dolgozó alapbérét terhelő járulékok mértéke miatt a béren kívüli juttatásoknak sok éve fontos szerepe van a javadalmazásban – így lesz ez 2019-ben is.

A Cafeteria várható változásait az alábbi táblázatban foglaltuk össze

Cafeteria elemVárható közteher 2019-ben
Munkahelyi étkeztetésjövedelemként adózna
Erzsébet-utalványjövedelemként adózna
Helyi bérletjövedelemként adózna
Iskolakezdési támogatásjövedelemként adózna
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásjövedelemként adózna
Egészségpénztár, önsegélyező pénztár hozzájárulásjövedelemként adózna
Pénzösszeg juttatásjövedelemként adózna
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámlaÉvente 150.000 Ft-ig 34,5% (ha a szocho 17,5 százalékra csökkan, akkor 32,5%)
Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlaÉvente 225.000 Ft-ig 34,5% (ha a szocho 17,5 százalékra csökkan, akkor 32,5%)
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámlaÉvente 75.000 Ft-ig 34,5 % (ha a szocho 17,5 százalékra csökkan, akkor 32,5%)
Sportrendezvényre szóló belépőjövedelemként adózna
Kulturális belépőjövedelemként adózna
Óvoda, bölcsődeA költségek mértékéig adómentes
Mobilitás célú lakhatási támogatásjövedelemként adózna
Lakáscélú támogatásjövedelemként adózna
Diákhitel támogatásjövedelemként adózna
Kockázati biztosításjövedelemként adózna
AjándékutalványCsekély értékig (évente 1X a minimálbér 10%) 40,71% (ha a szocho 17,5 százalékra csökken, akkor 38,35%) – Felette jövedelemként adózna

A jövő évi szabályok ismeretében most a cégvezetőkre háruló feladat kettős. Egyrészt az év utolsó hónapjaiban célszerű a 2018-as kedvező juttatásokat igénybe venni, másrészt kiemelt figyelmet szükséges fordítani a 2019-es bérezési rendszer megtervezésére.

Adótanácsadási és adótervezői szolgáltatásaink keretében vizsgálja felül jelenlegi juttatási rendszerét, és szakképzett, tapasztalt adószakértőink kidolgozzák vállalkozása és munkavállalói számára a legjobb juttatási lehetőségeket!