Lassú újranyitás, feltételekkel

A tegnap megjelent Magyar Közlöny rendelkezése értelmében a mai nappal, azaz április 7-től életbe lépnek a 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet 2,5 milliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához kapcsolódó rendelkezései.

Ennek értelmében a legfőbb szabályok a következőek:

♦ A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
♦ Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
♦ Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
♦ A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
♦ A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
♦ A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pontos részleteket  (pl. nyitva tartás egzakt szabályai, esetleges jogkövetkezémények) az ide vonatkozó Kormányrendelet tartalmazza.