Még nem késő beszerezni a POS terminált

Mint ismeretes, 2021. január 1-től minden online pénztárgépet használó kereskedőnek és szolgáltatónak kötelező a bankkártya terminál használata. Bár a határidő már lejárt, még mindig akadnak szép számmal olyanok, akik nem szerezték be őket. Sok idő azonban már nincs a gondolkodásra, heteken belül elkezdődnek az ellenőrzések és aki nem felel meg a törvényi kötelezettségnek, az büntetésre számíthat.
Alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a minél alacsonyabb áron történtő beszerzésük mellett mikre érdemes még odafigyelni szolgáltató választása során.

Költségek, amikre figyeljünk

A terminált jellemzően nem megvásároljuk, hanem bérbe vesszük a szolgáltatótól, aki azt üzemelteti, szükség esetén szervizeli, ezért cserébe bérleti díjat kell fizetnünk. Ez mégsem szükségszerű, épp ezért sok esetben fel sem számolják azt. Érdemes megkérdezni, mert terminálonként akár 10 ezer forint is lehet havonta a bérleti díj, így pedig egy kisebb üzletnek már önmagában sem éri meg egy ilyen terminált bérelni.

Sok szolgáltató megvásároltatja a terminált ahelyett, hogy bérleti díjat kérne tőlünk. Javasoljuk, hogy kérdezzetek utána, hogy milyen feltételek mellett mekkora ez a díj, mert 10 ezer forinttól akár több százezer forintig terjedhet ez az összeg.

Találhatunk olyan szolgáltatót, aki felszámol külön telepítési díjat, akár 10 ezer forintot is, így érdemes biztosra menni, és ezt is megkérdezni az értékesítőtől. Jellemzően az egész folyamat nem tart tovább néhány percnél, tehát ez egy nagyon gyors és egyszerű folyamat, az alapszolgáltatás része, ezért nem tűnik jogosnak az ezért felszámított plusz költség.

Több szolgáltatónál is létezik egy úgynevezett minimum forgalmi elvárás, ami lényegében azt határozza meg, hogy mekkora forgalmat kell egy terminálon bonyolítanunk ahhoz, hogy azt megtarthassuk. Célszerű olyan szolgáltatót választani, ahol nincsen minimum elvárás, mert ezzel kisvállalkozásként csak magunk ellen dolgozunk, plusz terhet vállalva.

Minden szolgáltató számít fel tranzakciónkénti költséget, amit minden egyes vásárlás után fizetnünk kell. Figyelni leginkább arra érdemes, hogy olyan szolgáltatót ne válasszunk, ahol a forgalmi díj 1%-nál magasabb.

80.000 forintos állami támogatás

Az állam még 2016-ban, a terminálok szélesebb körű használatát ösztönözve döntött úgy, hogy 80 ezer forintos állami támogatást ad azoknak, akik először igényelnek POS terminált, méghozzá a bankokon, szolgáltatókon keresztül.
Ennek ugyan már négy éve, de jó tudni, hogy erre most is van lehetősége a terminál beszerzés előtt álló kereskedőknek. Mivel már nem minden szolgáltatónál van lehetőség az igénylésre, érdemes emiatt is alaposan körülnézni a piacon!

Hogyan vehető igénybe a támogatás?

Fontos, hogy a támogatást azok igényelhetik, akiknél 2017. november 1-jén még nem volt üzemben POS-terminál. Ez azonban nem azt jelenti, hogy aki már használ terminált, az nem élhet a támogatás lehetőségével. Kérhetik a támogatást akkor is, ha első alkalommal igényelnek terminált, de akkor is, ha azóta már beszerezték, de lecserélnék azt.

A 80 000 forint vissza nem térítendő állami támogatást az első 24 hónapban, egyenlő részekre elosztva kapja meg a terminál igénylője. Arányaiban azt jelenti, hogy az első két évben az állami támogatásnak köszönhetően majdnem, hogy ingyen bérelhetjük a terminált, így még több pluszbevételhez juthatunk az üzemeltetésével.